Rust in je hoofd

Weet je soms niet meer waar je het zoeken moet? Heb je constant een onrustig gevoel en gaan je gedachtes alle kanten op? Je hebt een overvolle agenda, nog duizend dingen die gedaan moeten worden of je piekert je suf. Een onrustig en opgejaagd gevoel, negatieve gedachten, gestrest, het voelt als een grote chaos in je hoofd. Herkenbaar? Dan wordt het tijd voor rust in je hoofd.

Signalen van onrust in je hoofd

Belangrijk om rust in je hoofd te krijgen, is de signalen te herkennen.

Wanneer je hoofd te ´vol´is, ga je dingen vergeten. Er is simpelweg geen plek meer in je hersenen om dingen op te slaan, dus vergeet je ze. Je hersenen zijn als het ware een harde schijf. Wanneer de harde schijf vol is, word je pc steeds iets trager, totdat je ineens merkt dat je pc echt super traag is geworden en je geen bestanden meer op kan slaan. Hoogstwaarschijnlijk krijg je tussendoor nog een aantal pop-ups, als waarschuwing dat de harde schijf vol begint te raken en je ruimte vrij moet maken. Je lichaam geeft ook waarschuwingen wanneer je hoofd ‘vol’ begint te raken. Je zult dus bestanden moeten wissen om plek vrij te maken en weer bestanden etc. op te kunnen slaan. Zo werkt het ook in je hoofd. Hoe je ´plek vrij´ kan maken in je hoofd, lees je onderaan bij de tips.

Andere signalen kunnen zijn dat je slecht slaapt. Dit komt omdat je hoofd geen rust kan krijgen door alle gedachtes die ronddwalen in je hoofd. Je gaat hierdoor piekeren en ligt er vervolgens wakker van.

Vaak hoofdpijn hebben, hardkloppingen, weinig energie. Continu drukte in je hoofd veroorzaakt onrust en je lichaam geeft je signalen af die je niet moet negeren.

Mindset voor rust in je hoofd

Alles wat je aandacht geeft, groeit. Focus jij je alleen maar op de negatieve gedachtes of de dingen die allemaal nog moet doen, dan wordt het alleen maar erger en zal het ook langer duren voordat je van het onrustige gevoel af komt.

Door de juiste mindset aan te nemen, of dit in ieder geval aan te passen naar een rustigere en positievere mindset, zul je zien dat je meer rust in je hoofd krijgt.

Het belangrijkste is te weten waar het vandaan komt en wat je er aan kunt doen om weer rust in je hoofd te krijgen.

Mediteer

Één van de meest effectieve methodes om rust in je hoofd te creëren, is mediteren of yoga.

Ben je nog niet helemaal thuis met mediteren/yoga en weet je niet goed waar je moet beginnen? In deze blog lees jij hoe je meteen van start kunt gaan voor meer rust in je hoofd.

Je hoeft niet meteen elke ochtend een half uur op een matje te gaan zitten om te mediteren. Hoe je mediteert, is voor iedereen verschillend. Begin met een paar minuutjes per dag, wanneer je even een momentje voor jezelf hebt. Dit kan zijn wanneer je met de auto geparkeerd staat voor je de supermark ingaat of wanneer je s’ avonds in bed ligt.

Heb je door de dag geen momentje voor jezelf? Zorg ervoor dat je dit moment inpland en er zo toch een moment voor vrij maakt. Het is van belang om je te kunnen focussen op de meditatie en zo echt in het moment te zijn en je niet afgeleid wordt door andere dingen.

Mediteren kan altijd en overal, er zijn geen regels. Kijk wat het beste werkt voor jou. Maar het is echt van belang, om rust in je hoofd te creëren, dat jij je gedachtes op een rijtje krijgt en mediteren gaat je daar bij helpen.

Voordelen meditatie:

  • Gelukkiger zijn
  • Beter slapen
  • Meer rust en minder stress ervaren
  • Minder angst
  • Betere concentratie
  • Stress en burn-outs

Doordat meditatie je helpt te kalmeren, zul je minder stress ervaren. Stress en burn-outs zijn dan ook de voornaamste redenen om met meditatie of yoga aan de slag te gaan.

Stress en rusteloosheid

Stress en rusteloosheid kunnen leiden tot slaapproblemen. Door oneindig piekeren en constant ‘aan’ staan, krijg je lichaam geen rust en kan dit ernstige gevolgen hebben. Door stress te bestrijden, zal je makkelijker in slaap komen. Lees hier de blog voor een goede nachtrust.

Structuur

Structuur = rust.

Zorg ervoor dat je een structuur in je leven hebt. Het kan misschien wat saai klinken, maar door zo veel mogelijk dagelijks hetzelfde te doen, weet je waar je aan toe bent en dit zorgt voor rust in je hoofd.

Sta elke dag om dezelfde tijd op en ga ook op dezelfde tijd weer naar bed. Zorg ook voor vaste sport en rust momenten.

Om het overzicht te houden, kan je bijvoorbeeld een weekplanner bijhouden. Schrijf je vaste moment op en ook alles wat je die week geplant hebt. Door het op te schrijven en het zichtbaar te maken, haal je het uit je hoofd en is het niet nodig om er constant mee bezig te zijn.

Van uitstel komt afstel

Je kent het wel; je moet iets doen maar je stelt het steeds voor je uit waardoor je het uiteindelijk helemaal niet meer doet. Ook dit zorgt weer voor onrust in je hoofd, omdat de taken je blijven achtervolgen wanneer je deze uitstelt. Zorg er dus voor dat je de taken meteen, of in ieder geval zo snel mogelijk, uitvoert. Hiermee voorkom je dat onrustige en opgejaagde gevoel en kan het geen plek meer innemen in je hoofd. Wanneer je taken meteen uitvoert, zal dit een gevoel van opluchting geven. Stel je iets uit omdat je er tegen op ziet, of stel je iets uit omdat je het overzicht niet meer hebt van alles wat gedaan moet worden? Daar zit een groot verschil in. Is het omdat je geen overzicht meer hebt, schrijf dan alle taken die je nog moet doen, op. Zo krijg je het overzicht weer terug en kan je ook afvinken als je een taak hebt gedaan. Je zal trots op jezelf zijn wanneer je taken niet meer uitstelt en je hierdoor wat meer rust in je hoofd krijgt.

Belang van luisteren naar jezelf

Het aller belangrijkst is het luisteren naar jezelf. De een kan nou eenmaal meer hebben als de ander. Wanneer je rust in je hoofd wilt, zul je goed naar je huidige situatie moeten kijken en goed luisteren naar jezelf. Wanneer je goed naar jezelf luistert, merk je vanzelf welke situaties of verplichtingen jou een onrustig gevoel geven of stress opleveren. Het is van belang om hier dan daadwerkelijk actie te ondernemen en rust in je hoofd te krijgen.

Kom helemaal tot rust:

Tips voor meer rust in je hoofd

  • Schrijf op. Je gedachtes, dingen die je nog moet doen, je emoties. Door dingen op het schrijven, haal je het weg uit je hoofd. Je zal merken dat je dingen die je op hebt geschreven, je minder bezig houden als eerst. Zet de wekker op 15 minuten en daarin mag je alles opschrijven wat je dwars zit. Na die 15 minuten stop je, verscheur je het papier en gooi je het weg. Zo vermin der je de chaos in je hoofd, door je gedachtes letterlijk weg te gooien.
  • Houd je bezig met één ding tegelijk. Ga dus niet multitasken. We denken dat we dit wel kunnen, maar eigenlijk heb jij je aandacht niet volledig bij de dingen die je doet. Door de steeds kleine onderbrekingen duren je taken alleen maar langer en zorgt het voor een onrustig gevoel.
  • Bereid je voor. Leg bijvoorbeeld de kleren die je aanwilt de volgende dag, de avond ervoor al klaar. Bereid je voor het overleg die je straks hebt op je werk, door je alvast in te lezen. Of zorg dat je alle boodschappen op tijd in huis hebt voor de verjaardag. Voorbereiding is het halve werk.
  • Beweeg. Door te bewegen, krijg je rust in je hoofd. Ga lekker een stuk wandelen in de natuur en maak je hoofd even helemaal leeg.
  • Maak de dingen waar je aan begonnen bent, af. Kan soms lastig zijn omdat bijvoorbeeld je motivatie even weg is. Maar door iets daadwerkelijk af te maken, blijft het je niet achtervolgen.
  • Mediteer en doe ademhalingsoefeningen en plan rust momenten in. Om rust in je hoofd te krijgen, moet je ook rust in je leven hebben. Plan deze momenten in, zodat jij je er ook echt aan houd.
  • Houd je niet te lang ergens mee bezig. Zonde van je energie. Blijf ook niet hangen in bepaalde keuzes die je hebt gemaakt. Houd je dus niet bezig met zaken die je niet (meer) kunt veranderen maar alleen met iets wat je wel kunt veranderen.
  • Hou je alleen bezig met de dingen die jou energie geven, in plaats van energie kosten. Schrap bepaalden verplichtingen die al je energie wegnemen.
  • Ruim op. Bekijk alle spullen is die je hebt en kijk wat je weg kan gooien. Te veel spullen (in het zicht) zorgen ook voor een onrustig gevoel en stress.

Wat doe jij om rust te creëren in je hoofd? Laat het me weten in de reacties hieronder!

Eén gedachte over “Rust in je hoofd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *