roze roos

Omgaan met stress, hoe dan?

Dat stress altijd niet goed is voor je, merk je wel als je een periode langer stress ervaart. Je voelt je moe en futloos en het gevoel dat je steeds nog dingen moet doen achtervolgt je. Je kunt last krijgen van gezondheidskwaaltjes en op langere termijn zelfs een burn-out. Te veel stress zorgt er voor dat je steeds ongelukkiger wordt en minder energie hebt. In dit artikel lees je over stress en over het omgaan met stress.

Omgaan met stress – wat is stress eigenlijk?

Iedereen heeft wel een last van stress. De klachten kunnen bij iedereen verschillend zijn.

Er zijn twee soorten stress, gezonde stress: waarbij je spanning in je lichaam voelt. Bijvoorbeeld in een gevaarlijke situatie of voor een sollicitatiegesprek. Je lichaam reageert hierop door adrenaline aan te maken. Je ademhaling versnelt, je hartslag en bloeddruk stijgen. Dit is normaal, het zorg namelijk voor extra motivatie of concentratie. Wanneer het gevaar is geweken, dan moet je lichaam hier van herstellen.

En ongezonde stress: dit is wanneer je langdurig last hebt van stress en het invloed heeft op je dagelijkse leven. Zo kunnen concentratieproblemen en piekeren wijzen op chronische stress. Ook klachten als hoofdpijn, vermoeidheid en trillen zijn symptomen voor ongezonde stress.

Stresshormonen

De belangrijkste stresshormonen zijn adrenaline, cortisol en noradreline. Deze hormonen helpen je in een acute situatie. Wanneer deze te lang achter elkaar of te vaak worden aangemaakt, dan zorgt dit voor emotionele en lichamelijke klachten.

Symptomen stress

De symptomen van stress kunnen bij iedereen verschillend zijn. Je kunt emotionele klachten hebben

maar ook lichamelijke klachten.

Emotionele klachten:

  • Slecht slapen
  • Piekeren
  • Concentratie problemen
  • Veel dingen vergeten
  • Veel of juist weinig eten

Lichamelijke klachten:

  • Hoofdpijn
  • Buikklachten
  • Rug- en nekklachten
  • Hartkloppingen
  • Vermoeidheid
  • Hoge bloeddruk
  • Zweten en/of duizeligheid

Oorzaken van stress

Er zijn verschillende situaties waarbij je stress kunt ervaren.

Werk: stress op werk hoeft natuurlijk niet per see slecht te zijn. Pas wel op dat, wanneer je een te lange periode te hoge werkdruk ervaart, dit je functioneren in de weg kan zitten. Stress op je werk zorgt er vaak voor dat je net even dat stapje extra zet om je werk goed af te krijgen. Zorg er altijd voor dat je lichaam weer kan herstellen na stress.

Privé: in je privéleven kan je ook veel stress ervaren. Bijvoorbeeld wanneer je relatieproblemen hebt of financieel moeilijk zit. Het hoeft niet per see éen aanleiding te hebben, het kunnen ook kleine dingen zijn die zich opstapelen en waar geen einde aan lijkt te komen.

Gevolgen van stress

Langdurige stress is niet goed voor je, het kan grote gevolgen hebben voor je gezondheid. In hoeverre het voor jou gevolgen heeft, hangt er van af hoe veel stress je aan kan. De ene persoon is er gevoeliger voor dan de ander. In stressvolle situaties is je leefstijl vaak minder gezond, wat ook gevolgen heeft voor je gezondheid.

Stress wordt ook wel is gevaarlijk genoemd, omdat je de gevolgen ervan niet direct ziet. Daarom is het extra belangrijk om te weten wat de gevolgen zijn van (langdurige) stress.

Gevolgen van (langdurige) stress:

Hoofdpijn. Een van de meest voorkomende klachten van stress is hoofdpijn. Ook wel spanningshoofdpijn. Deze spanning wordt veroorzaakt door de spieren rond je voorhoofd, schouders nek en rug.

Nek – en rugklachten. Door de spanning die je ervaart met stress, span je onbewust je spieren aan. Uiteindelijk gaan ze verzuren en krijg je hier last van.

Slechter geheugen. Schrik niet maar langdurige stress kan voor een slechter geheugen zorgen. Stress tast ons brein aan. Hierdoor kan je minder onthouden maar wordt het ook moeilijker om te plannen of beslissingen te nemen.

Slapeloosheid. Slecht slapen is een typisch gevolg van stress. Door de stresshormonen ben je rusteloos en zal je, vooral ‘s avonds, meer piekeren.

Depressie. Niet alleen depressie, ook een burn-out of angststoornissen liggen op de loer. Dit komt door de verstoorde hormoonhuishouding en de hersengebieden die ontregelt zijn.

(Langdurige) stress kan ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid. Wanneer je langdurige stress ervaart, is het tijd om actie te ondernemen. Lees hier tips die je kunnen helpen stress te verminderen en meer te ontspannen.

Tips voor het omgaan met stress:

1. Zoek eerst uit waar je precies gestrest van raakt. Neem de tijd om erachter te komen welke zaken of situaties jou stress opleveren en schrijf dit op. Zodra je weet welke dingen jou precies stress opleveren, kan je gericht actie ondernemen. Probeer zoveel mogelijk deze zaken uit je leven te schrappen.

2. Ruim op. Rommel geeft stress. Zorg dat je huis netjes en opgeruimd is en je zo min mogelijk ‘losse’ spullen in huis hebt staan. Door rust te creëren in je huis, krijg je rust in je hoofd.

3. Beweeg. De beste manier om snel met stress af te rekenen, is intensief te bewegen. Plan een vast momentje in waarin je gaat sporten. Je hoeft natuurlijk niet per se naar de sportschool te gaan, thuis oefeningen doen of lekker een stuk wandelen werkt ook ontspannend.

4. Voeding. Een gestrest lichaam verbruikt sneller voedingsstoffen. Blijf daarom goed op je voeding letten, eet gezond en voldoende groente en fuit en laat zo veel mogelijk cafeïne en alcohol links liggen.

5. Mediteer. Mediteer iedere dag een paar minuten. Focus je op je ademhaling en laat je gedachten los. Door te mediteren voel je je meer in balans en neem je even afstand van je dagelijks (stressvolle) leven.

6. Doe rustig aan. We hebben in Nederland nogal een hoog leeftempo. Het zit in ons om altijd maar in de weer te zijn en overal iets van vinden. Doe dingen wat rustiger aan, je hoeft niet altijd haast te hebben of overal bij te zijn. Geniet van het moment en wat vandaag niet lukt, komt morgen wel weer.

7. Wees voorbereid. Het geeft rust om dingen in het leven voor te bereiden. Leg je kleding voor de volgende dag klaar en bereid je lunch van te voren. Hierdoor bespaar je tijd en kan je de ochtend rustig aan beginnen. Zorg met bijvoorbeeld afspraken dat je van te voren goed bent voorbereid en kom op tijd. Je kunt beter wat te vroeg zijn dan dat je gestresst ergens aankomt.

8. Stel niet uit. Maak het jezelf niet te ingewikkeld door van alles en nog wat te willen doen en deze taken vervolgens voor je uit te schuiven. Dit kan enorm veel stress veroorzaken. Wanneer je iets meteen doet, ben je daarna gerust en blijf je niet met dat opgejaagde gevoel zitten.

9. Omgaan met stress is niet altijd makkelijk. Soms betreft het situaties waar jij zelf niks aan kunt doen. Bedenk dan altijd dat jij wel beslist hóé je omgaat met die situaties.

Hebben deze tips jou kunnen helpen? Laat het weten in de reacties hieronder, of deel jou eigen tips voor het omgaan met stress.

Lees ook: rust in je hoofd

Eén gedachte over “Omgaan met stress, hoe dan?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *